Van Bergen op zoom naar Kalmthout via Gr5.

Welkom op mijn nieuwe blog !

Zo gezegd zo gedaan ..op een mooie zomerdag gingen we deze wandeling doen, een stukje van de Brabantse wal( in Guidowke’s wandelblog  kun je meer uitleg vinden ), tevens het begin van de Gr5.

hdr

Cort Heijligerspark, Bergen op Zoom.

Het was dus zover, we namen de trein naar Bergen op zoom , en liepen van het station nog een eindje door een woonwijk , langs het park voor we ons startpunt bereikten.

Bergen op zoom  is een stad in de Nederlandse provincie Noord-Brabant en de hoofdplaats van de gemeente Bergen op Zoom.

Via de Balsedreef  kwamen we aan ons startpunt , langs de jeugdherberg Stayokay begonnen we aan tocht , die gedeeltelijk op verharde wegen en zanderige boswegen ging .

Een GR of LAW zijn wegen die je op de kortste en aangenaamste  manier van punt tot punt brengen , als we deze tocht gedaan hadden met wandelknooppunten had ons dit het dubbele van kilometers opgeleverd ..af en toe gingen de stukken daarom op verharde wegen..bijna verkeersluwe wegen.

De GR 5 die van Bergen op zoom naar Nice gaat , op het zelfde pad kruisten ons de GR12 van Amsterdam naar Parijs en het Grenslandpad …en dit allemaal op de Brabantse wal !

IMG_20160806_121337760

Midden door een groen bosgebied wandelden we verder .

Langs heideplekjes en door bos.., wat een oord van stilte moest geweest zijn , hadden we nu eerder het idee dat we op Tomorrowland geland waren, kennen jullie het weergalmend geluid van “Boink boink” ??

Jawel .een  golfclub dat midden in het groengebied lag, was blijkbaar een feestje aan het vieren , en omdat onze tocht rondom de golf ging ..hebben we de hele tijd kunnen genieten van  “Muziek in het bos” !

Ten zuidwesten van het dorp ligt de uitgestrekte Wouwse Plantage, voornamelijk bestaande uit naaldbosaanplant, terwijl ten noorden en oosten van het dorp een landbouwgebied ligt. Enkele beken lopen hier in noordwaartse richting en wel de Bieskensloop, het Haiink Beekje, en de Smalle Beek. Direct ten zuiden van het dorp loopt, in noordwestelijke richting, de Zoom, welke voorzien is van een fietspad.

De weg op  het fietspad  door de Wouwse plantage was eigenlijk het minst aardige stuk dat we liepen, van het  rondom landschap konden we evenmin genieten omdat alles vol gegroeid was,af en toe was er een opening zodat we toch iets zagen van het landschap waardoor we door wandelden .

Zo naderden we terug de Belgische grens en daarmee de gemeente Essen.

Als jullie een B&B zoeken , wij hebben er een mooie gezien op de weg naar Essen .” Aan  De groene zoom” heel mooi gelegen !

Volgens ons kwam  hier het mooiste stuk dat we gezien hebben op onze tocht”De Kalmthoutse heide “één van de mooiste natuurgebieden van België..

Voor we de Kalmthoutse Heide inliepen waren we toe aan onze tweede pauze , in” Eetcafé Den haard” zijn we onze dorst gaan lessen , we hadden nu al 18 km gelopen .

IMG_20160806_170524

IMG_20160806_172148

IMG_20160806_172016731-PANO

IMG_20160806_172244647

IMG_20160806_180340867

IMG_20160806_180956

Door het zand lopen  was niet altijd even gemakkelijk ..maar de natuur rondom ons maakte veel goed …op sommige plaatsen leek het net op een savanne.

De purperen heide kleurde het landschap in .

IMG_20160806_173504IMG_20160806_173400

We naderden Kalmthout en volgden verder de GR5 , die ons naar het perron bracht van het  stationnetje”De Kijk uit ”

Hier eindigde onze wandeltocht die 31,50 km lang was , heel moe maar voldaan keerden we  met de trein huiswaarts .

De andere foto’s staan op Flickr

Knipsel

Klik op de kaart om de route te bekijken .

20 gedachten over “Van Bergen op zoom naar Kalmthout via Gr5.

 1. Het is dat we vandaag een familiedag hadden anders waren we vandaag vanaf Bergen op Zoom naar Essen gelopen… Hebben we elkaar gemist hahaha.
  En een nieuw wandelblog? was het andere blog te vol naar je zin?
  Uiteraard gaan we deze ook volgen , moet alleen de followbutton nog vinden 😉

  Geliked door 1 persoon

  1. Tja.die zat inderdaad al vol , wat wil je met al die foto’s . Ik had ook gedacht jullie tegen het lijf te lopen ..op een gegeven moment bij onze lunchpauze was er in de verte een koppeltje te zien..en ik dacht zijn ze het ?

   Like

 2. De heide is al mooi paars, we hebben vanmiddag een kleine wandeling met de familie gedaan van 7 km.Door het natuurgebied “de Meinweg”. Hier stond de heide ook prachtig te bloeien.
  We hebben met de boven staande fotos`s al een sneak preview gehad voor onze volgende Grensland etappe.
  En die B&B houden we in ons achterhoofd, ziet er goed uit!

  Geliked door 1 persoon

  1. Het ziet er goed uit , wel moet je rekening houden met een paar verharde wegen en soms vrij lange rechte stukken ..maar het is een mooi wandelgebied daar ! Die B&B zag er echt goed uit ..en ik dacht de hele tijd .straks komen we de wandelpraatjes tegen ! 😉

   Like

 3. Nieuwe blog gevonden 🙂 Je kan je foto’s ook comprimeren, Leen, dan kom je langer toe met je vrije ruimte. Omdat 2 blogs zo’n gedoe zijn, denk ik eraan, om toch maar de jaarlijkse bijdrage te betalen als de mijne vol is. Bedankt trouwens voor de verwijzing. – Dat stuk op het fietspad vond ik ook best saai.Jullie zijn ineens voor de lange afstand gegaan: 31 km vind ik best veel, zeker als het laatste stuk door het mulle zand van de Kalmthoutse Heide gaat; wel heel mooi!! Nog mooier is het traject Brabantse Wal van Bergen-op-Zoom naar Putte; moet je zeker ook eens doen (makkelijk met het OV).

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja dat was best veel die 31 km , maar we zijn terug een ervaring rijker .doodmoe was ik , maar allen maar te wandelen tot in essen vonden we dan weer te kort ., en dat was inderdaad geen mooi stuk dat fietspad..weinig of niks te zien , en dan dat lang recht stuk ..mooiste maar waarschijnlijk ook het zwaarste was door de Kalmthoutse heide ..prachtig !
   Het traject van de Brabantse wal naar Putte had ik toen gelezen op je blog ..staat op ons do-do list ! 🙂
   Je krijgt aardig wat foto’s bijeen ..misschien dat ik er voor later ook eens over na denk om die bijdrage te betalen .

   Geliked door 1 persoon

  1. Het was ook een lange wandeling , en ik heb het ook gevoeld achteraf ..maar 20 km is toch ook wel een behoorlijke afstand , blijven wandelen is de boodschap ..voor reuma zal wandelen ook wel goed zijn !

   Geliked door 1 persoon

 4. Hallo, ik volg jullie al een tijdje via Flickr maar vandaag eindelijk eens de tijd gevonden om in jullie blogs te grasduinen. Alleszins al de moeite. Zelf stap ik ook op de GR 5 dus blogberichtjes over de GR 5 krijgen zoiezo extra aandacht. Deze etappe staat in Oktober op de agenda maar wel in 2 dagen. Ideaal met de treinverbinding.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s